De Geluksformule

06 aug 2018

De formule van geluk.

Volgens mij zijn we daar met z’n allen hard naar op zoek. We leren het niet op school maar we willen allemaal gelukkig zijn. Want we zijn verantwoordelijk voor ons eigen geluk in zekere zin, als je toeval en pech eruit filtert. We zijn als een malle aan de mindfulness, zien coaches en gaan op reis. Bestaat die formule wel? Vragen we soms af. Ik was altijd goed in wiskunde maar deze code had ik nog niet gecracked.

Tot kort geleden.

Als je eerdere blogs van mijn heb gelezen weet je dat ik in 2012 een omkeer in mijn leven heb gehad waardoor ik aan mezelf wilde gaan werken. Ik was niet gelukkig. Maar daar had ik genoeg van dus ik wilde dit veranderen. Ik wist alleen nog niet goed hoe. Dus ik probeerde alles.

En zo begon ik met mijn zoektocht naar mijn geluk bij een hypnotherapeut. Ik hoopte dat hij mij kon vertellen hoe ik gelukkig kon worden. Ik deed een cursus mindfulness waar ik heel bewust mijn tanden leerde poetsen en mindful moest gaan lopen over straat. Toen ging ik naar Nepal en beklom in mijn eentje de Himalaya. Ik stapte uit mijn comfort-zone door van een berg te springen (met parachute) en 2 tattoos op mijn lichaam te zetten. Ik stopte werk wat ik niet leuk vond en begon een totaal andere studie.

Het ligt niet buiten jezelf

Zoals je hierboven leest, zocht ik mijn geluk op allerlei plekken buiten mezelf. Lag het in mindfulness of yoga? Lag het in reizen? Lag het in de adrenaline kicks van de avonturen buiten je comfort-zone? Lag het in ander werk? Lag het bij mijn familie en vrienden? Ik heb werkelijk overal gezocht. Waren het deze ervaringen bij elkaar opgeteld? Of moest ik ze vermenigvuldigen? Moest ik eerst nog iets verdubbelen?

Ik puzzelde me een ongeluk.

En toen kreeg ik na 4 jaar zoeken en rekenen het inzicht dat mijn geluk niet buiten mezelf te vinden of te maken was. Ik had de formule totaal verkeerd begrepen. Mijn geluk lag namelijk al die tijd al verstopt in mezelf. Hallo, kon niemand dat mij even vertellen?!

Maar voor degene die nog aan het zoeken zijn of nog aan begin staan van die reis heb ik hier de werkelijke formule van geluk voor je. Het zit hem in 6 dingen:

  • Kwadrateer je zelfliefde

De belangrijkste component van de formule zit hem in zelfacceptatie en zelfliefde. Als we afhankelijk zijn van anderen om ons bevestiging en erkenning te geven leggen we ons geluk in de handen van anderen. Daardoor voel je misschien soms wel gelukkig, als diegene jou liefde geeft en erkenning, maar zodra hij daarmee stopt ben je weer ongelukkig. Dat is geen duurzaam geluk. Van jezelf houden en jezelf accepteren om wie je bent was voor mij een van de moeilijkste dingen om te leren. Maar ik kan je verklappen dat zelfliefde de kracht heeft om te veranderen hoe je je vanbinnen voelt en hoe je naar jezelf en de wereld kijkt.

  • Verdubbel je dromen

Ik denk dat we soms niet genoeg dromen. Alsof we niet durven na te denken over hele mooie situaties of dingen. En als we dan wel dromen, vergeten we totaal om deze dromen achterna te gaan. Ik hoor vaak mensen praten over hun toekomstdromen. Maar als ik ze dan vraag wat ze nu doen om die te verwezenlijken kijken ze me aan alsof het onmogelijk is. En zo maken we eindeloze bucketlists, zwijmelen we weg bij droomplekken en droomhuizen op Pinterest en hebben we een miljoen ideeën wat we zouden gaan doen als we een miljoen op de bank hadden. Maar ondertussen vliegen de jaren voorbij en blijven al die mooie dromen en wensen achter op een stoffige plank.

Ook al lijkt je droom onmogelijk, vraag aan jezelf, wat kun je vandaag doen om in de richting van jouw droom te bewegen? Begin bij iets kleins. Wil je een droomhuis op een boerderij later? Koop vandaag een kuiken. Of schrijf elke maand 50 euro op een aparte rekening (en geef die rekening de naam: mijn boerderij). Wil je de hele wereld zien? Koop een wereldkaart en begin bij het plekje het dichts bij jou in de buurt waar je nog niet bent geweest. Friesland, de waddeneilanden of België. En zet daarna een pin of een vlaggetje op de wereldkaart. Een wereldreis begint bij de eerste vlag. Later begint nu. Catch my drift?

  • Halveer je verwachtingen

Nadat we onze dromen hebben verdubbeld is de component van verwachtingen een belangrijke. We verwachten heel veel van onze omgeving en een onmogelijke hoeveelheid van onszelf. Als we al onze verwachtingen nou eens halveren, dan worden we een stuk sneller gelukkig. Je doet je best en dat is goed genoeg. De ander doet dat trouwens ook. Accepteer iemands verschillen. Accepteer dat dingen gaan zoals ze gaan ook al had je anders gehoopt of verwacht. Scheelt bergen teleurstellingen en vergroot geluk.

  • Vergroot je drijfveer

Maak van je passie je werk. Je hebt deze zin vast al eens gehoord. Maar je doet er waarschijnlijk nog niet zoveel mee. Maar gun jezelf een dag vrij. Neem een slok koffie in de zon en loop een rondje door het bos. Denk na over wat jou echt motiveert in het leven. Zoek je innerlijke drijfveren en benoem je passies. Van lekker eten, reizen en gitaar spelen. Wat zijn de kleine dingen die je doet waar jij een grote glimlach van krijgt? En hoe kun je die drijfveren inzetten in je huidige baan? Praat met je manager en vertel hem over al je passies en over deze veren. Bespreek in wat voor vorm je die wellicht kunt toepassen in je huidige baan. Lukt dat niet? Is het dan niet tijd om toch eens te kijken naar een andere baan? Je mag inmiddels driekwart van je leven werken.

Hoe mooi zou het zijn als je in je werk dingen mag doen die jou echt intrinsiek motiveren. Waardoor jij s’ochtends als de wekker gaat met een lach de dag begint. Je verdient het om het te proberen. Wees niet bang wat je kan verliezen als je een verandering moet maken, maar focus op het extra geluk wat zal binnenkomen. En geloof mij, die drijfveren zitten in kleine dingen. Andere mensen helpen is mijn grootste veer. Met anderen groeien is mijn passie. Spelen, muziek, natuur en eten maken me blij. En kijk nou toevallig wat ik met mijn coachsessies doe…

  • Verwerk oud zeer

Deze is ook een extreem belangrijke in de ultieme geluksformule. De littekens op onze ziel willen geheeld worden. Ons kleine kind wil getroost worden. Emoties uit het verleden hebben de ruimte nodig. Het verwerken van oud zeer betekent eigenlijk 3 dingen:

  1. Het loslaten van wrok over iets wat is gebeurd → laat boosheid en verdriet los van dingen die zijn gebeurd of wat je naar anderen voelt. Jij bent de enige die hier last van heeft. Voel de pijn. En laat hem gaan.
  2. Het omarmen van je zielenpijn → We hebben allemaal een verdrietig kind in ons wat onze zielenpijn draagt. Negeer hem niet, wees er niet bang voor. Maar kijk hem in de ogen en geef hem een knuffel.
  3. Het doorbreken van je muren → Emoties kunnen zeer doen en daarom bouwt ons ego allemaal muren om onszelf ervan te beschermen. Breek je muren af, wees kwetsbaar naar jezelf en naar anderen. Voel de pijn, huil je tranen en vraag om een knuffel. Jouw emoties maken je sterker, maar nog belangrijker; ze maken jou authentiek.
  • Vergelijken = 0

De laatste component van mijn geluksformule gaat over het vergelijken. Ook hier heb ik eerder over geschreven. Als we nou stoppen met het vergelijken van onszelf met alle anderen mensen in de wereld, of met onszelf van vroeger of in de toekomst, dan zul je bijna schrikken van de positieve energie die door je lijf zal gaan. De ander is niet beter, jij bent niet beter of slechter. Iedereen is uniek. Iedereen loopt zijn eigen levenspad. Iedereen vecht zijn eigen draken en iedereen leeft voor zichzelf. Kijk in de spiegel vanavond, en vindt 3 dingen die je mooi vindt aan jezelf. Dat is een goed begin.

 

Dus tot slot, de complete formule van geluk =

(Zelfliefde ^2) + (2x Dromen) + (Verwachtingen/2) + (Drijfveer+10) – oud zeer + (vergelijken = 0)

En als deze formule toch nog als Chinees voor je klinkt, luister dan naar Spinvis die in zijn liedje ‘kom terug’ hierover zingt: “Reis ver, drink wijn, denk na, lach hard, duik diep, kom terug.”

https://www.youtube.com/watch?v=9C4UbGbQYyc

Liefs,
Elise