De Spanning van Verandering

20 jun 2018

Verandering vinden we eigenlijk altijd spannend. Hoe flexibel je ook bent, een nieuwe situatie brengt altijd spanning met zich mee. Soms gaan we verandering zelfs compleet uit de weg omdat we het eng of ongemakkelijk vinden. Waarom? Ons brein houdt van gemak, comfort en het bekende. Een nieuwe situatie brengt onzekerheden mee, puur omdat we het niet kennen.

Onzekerheden en angsten

Die onzekerheden triggeren angsten in ons. Dit kan zijn angst om te falen, angst voor afwijzing of zelfs angst voor pijn. Deze angsten zijn wellicht niet gegrond, ze spelen een grote rol als er een grote levensverandering plaatsvindt. Het zijn vaak angsten van vroeger, die de nieuwe situatie of omgeving wakker schudt. En met die angsten komen ook onze oude patronen of ‘coping mechanismes’ naar boven. We willen de pijn die bij de angst komt kijken zoveel mogelijk ontwijken waardoor we doorschieten in onze bekende patronen.

Als kind vond ik verandering doodeng. Ik ben erg beschermend opgevoed waardoor ik als verlegen meisje nieuwe situaties eng vond. Ook was ik altijd enorm opzoek naar erkenning en bevestiging van mijn omgeving dat ik goed of leuk genoeg was. Een verandering zorgde ervoor dat ik enorm ging pleasen (mijn patroon) om zo die bevestiging te krijgen.

De veiligheid in het bekende is comfortabeler dan de angsten van het nieuwe.

Ons brein vindt verandering soms zo spannend, dat we terugtrekken naar een bekende situatie, ook al geeft die situatie ons pijn. Die pijn is namelijk bekend. Het klinkt heel onlogisch, waarom zou je in een situatie blijven als het je pijn geeft? Omdat het veilig voelt. De veiligheid in het bekende is comfortabeler dan de angsten van het nieuwe.

In contact staan met ons verlangen geeft spanning

Dit kan soms behoorlijk in de weg zitten. Wat mij helpt is om bij de spanning die ik ervaar stil te staan. Om me te realiseren dat ik me in een nieuwe situatie bevind of ga bevinden en dat die spanning daarom normaal is. Ook probeer ik in te zien dat de meeste van mijn angsten die hierbij om de hoek komen kijken angsten van vroeger zijn, en niet in het nu. Het kost moed om die nieuwe situatie in te gaan, om het bekende achter je te laten en om in een nieuwe omgeving te stappen waarover je geen controle hebt. Maar soms is het zo belangrijk om oude en bekende pijn los te laten. Garanties voor geen-pijn heb je niet, maar één ding kan ik je wel vertellen: onze diepste verlangens geven áltijd spanning. Anders hadden we ze allang vervuld. Dus die spanning die je voelt, is eigenlijk een heel goed teken. 🙂

Drop jouw mening over verandering in de comments hieronder. Hoeveel spanning ervaar jij bij een grote verandering in je leven? En hoe ga jij daar mee om? Benieuwd. 🙂

Liefs,
Elise

 

Close.

It’s when you know you’re nearly there
When you’re so close to let go
You slip and fall
As your feet are not quite stable to hold it all.

Back to the feelings you know
The pain that feels like home
The loneliness that scars your soul
Cus you’re too afraid to let it go.

But those little steps forward
Are so damn gratifying
Even though it’s scary and unknown
The feeling is so damn satisfying

You’ll find love that your heart always needed to heal
A love that will heal the scars on your skin
The cracks in your heart
A love that’ll forgive your sin.

So my darling, let go of my hand
And know that you are never alone
Allow the love inside your soul
And trust me, you will feel whole.

(Anonymous, 16 years)