Eindbestemming hier-en-nu

04 jul 2018

Leven in het hier-en-nu. Het is een zin die we veel horen om ons heen. Als advies, als mindfulness oefening, als oplossing voor je wrok van het verleden en angst voor de toekomst. We lezen er boeken over, kijken eindeloze TED-talks en zoeken de diepgaande gesprekken op met onze nabije omgeving.

Ik geloof heilig in leven in het hier-en-nu. Maar vraag me wel af waarom er steeds meer ‘vraag’ naar is. Blijkbaar doen weinig van ons dit. Emoties uit ons verleden en onze focus op de toekomst, vertroebelt ons geluk in dit moment.

‘Why life is not a journey’

Waarom vinden we in het hier-en-nu leven zo moeilijk? Ik ben ervan overtuigd dat onze maatschappij daar niet op ingericht is. Een belangrijke held van mij is Alan Watts. Hij legt uit dat we het leven als een grote reis zien. Waarin we alsmaar het volgende doel of de volgende bestemming nastreven. We streven naar succes of geluk, waar we ons hele leven voor werken. Vanaf het moment dat we naar school gaan, naar de middelbare school, gaan studeren en ploeteren tijdens onze eerste banen. Je wilt altijd een stapje verder. Dichterbij je doel. Het afronden van een studie, een promotie in je baan of je eerste koophuis. Je vult jouw leven zo in zodat jij jouw eindbestemming van geluk kan bereiken.

Maar als we ons geluk altijd op een punt in de toekomst projecteren komen we er nooit.

Dat is volgens mij geen hogere wiskunde. En toch willen we altijd een ‘level up’, en vergeten we te leven in het huidige moment. Er is geen eindbaas, of einddoel aan het einde van de reis die we het ‘leven’ noemen. Er is geen eindbestemming wanneer je alles waarvoor je werkt en leeft hebt bereikt. Het einde is namelijk de dood.

‘Droomtoekomstbeeld’

Tijdens je studie gaat het niet over je geluk in het nu, maar over je geluk in de toekomst. Wat je zou moeten bereiken voordat je ‘succesvol’, of wat dat ook is, bent. Carrière maken bij dat ene bedrijf, of zelfs je eigen onderneming opbouwen. Wat je ook kiest om te doen, je hebt een beeld voor je hoe jij de toekomst voor je ziet. En in dat ‘droomtoekomstbeeld’ heb jij het voor elkaar. Maakt niet uit hoe ‘dat’ eruit ziet. In die droom ben jij gelukkig.

We vergelijken het hier-en-nu met dat fijne toekomstbeeld
Hier zit ook een deel van het probleem. Begrijp me niet verkeerd, ik vind dromen super belangrijk en mooi. Dromen over de dingen die ik wil in dit leven. Maar we moeten niet vergeten elke dag een wekker te zetten om uit die droom te komen. Snoozen is fijn, want in de droom zijn we blij, maar zo vergeten we het hier-en-nu ook mooi te maken. We vergelijken het hier-en-nu met dat fijne toekomstbeeld, wat dit moment minder aantrekkelijk maakt. We storten ons op activiteiten die ons gaan brengen tot dat beeld van onze droom. En dan…

Dan zijn we er! Dan hebben we de droom waargemaakt! Yay. Zijn we blij? Vast en zeker een beetje. Maar zeker niet zoveel als we hadden ingebeeld. Want, we hebben nieuwe dromen gekregen. We hebben nieuwe wensen en verlangens ontwikkeld. En storten ons zo op de dingen die ons naar het punt van die nieuwe droom gaan brengen.

Zo blijft onze ‘eindbestemming van geluk’ altijd ver weg.

Oh ja, en als het ons niet lukt om onze droom te verwezenlijken, of we hebben tegenslagen op de weg ernaar toe, dan voelen we ons vaak zwaar ongelukkig. Dat voelen we wel in het hier-en-nu. Daarnaast blijven we ook vaak hangen in negatieve emoties uit ons verleden. Stomme dingen die zijn gebeurt, oud zeer en frustratie of boosheid naar anderen. Die emoties beïnvloeden hoe we ons nu voelen, waardoor we vaak nog minder kunnen genieten van het moment. In dit moment is die gebeurtenis er niet meer, maar de emoties die erbij kwamen kijken wel. En zo zit ons hoofd constant in het verleden en in de toekomst tegelijk.

Dus ik pleit voor meer geluk creëren en voelen in het nu. Garanties voor de toekomst heb je namelijk niet. Doelen hebben en dromen is heel mooi, maar kijk ook waar je nu bent. Waar je vandaan komt en het pad wat je al hebt afgelegd om te komen waar je nu bent. Kijk naar alles wat je nu al hebt bereikt, naar de persoon die je nu bent en de mooie dingen van het leven in dit precieze moment.

‘This too will change’

Wat mij helpt is de tekst op mijn voet (die mijn moeder heeft geschreven) “this too will change”. Elke keer als ik naar mijn voet kijk word ik herinnert dat alles in het leven vergankelijk is. Dat pijn voorbij gaat, maar ook gelukkige gevoelens. Dus als het even kut gaat weet ik dat het over gaat, en als ik me blij voel geniet ik nog meer. Want ook dit gaat voorbij. De enige houvast die we hebben in het leven. Ook gun ik mezelf geluk in het nu. Vroeger vond ik dat moeilijk maar nu focus ik me op dingen die me blij maken. Zoals een drankje op het terras met een vriendin op een woensdagavond, of een lange koffiedate met mijn moeder. Leuke dingen in het nu dragen bij aan je geluk van de toekomst.

Probeer het eens. Doe deze week iets voor jezelf. Gun jezelf geluksmomentjes en vergeet de toekomst en het verleden voor even. Voer in je navigatie ‘eindbestemming bereikt’, en ervaar de rust en blijheid die daarmee wordt bevrijd.
Zet desnoods zes keer je alarm.

Liefs,
Elise

(p.s. check het filmpje van Alan Watts – ‘Why life is not a journey’ hier https://www.youtube.com/watch?v=qHnIJeE3LAI)

Life

Life always has it ways
To make you laugh and cry
We always learn, we always grow
Until the day we die.

The paths that are led out for us
Make us stumble, make us fall
It can be bumpy, it can be rough
But we keep fighting, we must stand tall.

The people that walk into our lives
We were always meant to meet
And the special ones stick by your side
Giving us the love we need.

It is never the destination
But the road you decide to take
It’s in your hands, it’s in your heart
Life is whatever you make.
(Elise, 17 years)