The cheesy-quote-amplifier

19 mrt 2019

“Home is where the heart is” – potentieel een van de meest super cheesy quotes die rondvliegt op het internet en die op plakplaatjes op muren in huizen hangt.
Maar wat is nou eigenlijk echt ‘home’?
Of zijn die muren een schijn van thuis?

Ik ben jarenlang op zoek geweest naar mijn “thuis”. Ik woonde altijd in fijne huizen met mooie muren en een goed functionerend dak maar toch voelde ik me er vaak verdwaald. Ik heb lang, en overigens nu eventjes weer, bij mijn ouders gewoond dus aan liefde of aandacht geen gebrek. Met mijn ouders in huis voelde ik me goed, maar zodra ze weg waren voelde die mooie muren als niets meer dan koud steen die een leegte omarmde. Mijn hele thuisgevoel leek dan compleet weggevaagd.

Onstabiele thuisgevoelens

Ook na vakanties voelde ik me vaak blue. Na een weekend met een goede vriend of vriendin voelde ik somber. Alsof de pieken van geluk en blijdschap die ik ervaarde in die momenten het fijne thuisgevoel stuk maakte. Ik ben net terug van een vakantie in de bergen en daar voelde ik me zo intens gelukkig dat het leek alsof de bergen en de sneeuw de meest krachtigste en liefdevolste muren van een thuis voor me bouwde. Is je thuis dan wel echt de plek waar je woont en waarom kan een fijne vakantie, belevenis of eenzaamheid zo erg die stabiele warmte van thuis doen wankelen?

Tijdens mijn studentenjaren woonde ik in studentenhuizen met verschillende mensen en zat ik een tijdje in het buitenland. Ik merkte dat ik steeds vaker vluchtte in mijn sociale leven of terug rende naar mijn ouders voor een dosis eenzaamheidopvulling. Ik hoorde mensen om mij heen omschrijven hoe zij hun thuis binnen stapte en een bepaalde innerlijke rust ervaarde. Ik had geen idee wat ze bedoelde.

Mijn gevoel van thuis blijkt dus voortvluchtig en ongebonden aan een vaste plek of locatie. Wat zijn dan de factoren die een thuisgevoel geven?

Volgens omgevingspsycholoog.nl bestaat het thuisgevoel grofweg uit vier ‘eigenschappen’: “terugtrekken, controle, verbondenheid en identiteit. Als je deze vier eigenschappen naar het fysiek weet te vertalen, dan krijg je het ‘warme gevoel’ dat we thuis voelen noemen.” 

Onder terugtrekken noemen ze het gevoel van veiligheid. Controle gaat over de invloed die je hebt over de dingen die er gebeuren in je omgeving. Verbondenheid staat voor de onvoorwaardelijke en liefdevolle relatie met een ander en jezelf en de factor identiteit weerspiegelt de mate van hoe je persoonlijke identiteit tot zijn recht komt.

Mijn gemis aan een thuisgevoel was het sterkst in de woningen na mijn ouderlijk huis. Als ik naar de vier bovengenoemde factoren kijk, miste ik eigenlijk van elke factor een beetje. Zo voelde ik me niet compleet veilig, was ik niet volledig mezelf omdat ik me constant ging aanpassen aan de huisgenoot, voelde elke verandering als een balansverstoorder en onderdrukte ik mijn eigen identiteit omdat deze in mijn beleving niet compleet matchte binnen dat huis. Ik heb oprecht een leuke tijd gehad in die huizen, maar dat gevoel van thuis was er gewoon nooit.

Mijn persoonlijke thuis-voel-combinatie

En zo ging ik naast mijn zoektocht naar zelfliefde op zoek naar een thuis. Ik kwam er al snel achter dat een sticker met zo’n cheesy home quote of een tatoeage met die tekst dat gevoel niet zou brengen. Ook maakte de grootte of luxe van het huis waar ik woonde niet uit. Een thuisgevoel is in mijn optiek een blij gevoel. De momenten waar ik me het meest happy voelde waren op plekken waar ik complete verbinding met mijn omgeving ervaarde.

Berglucht en mijn snowboard onder mijn voeten, op het water of in het bos zijn onder andere plekken waar mijn geluksniveau hoge pieken bereikt. Maar een cruciaal element voor mijn gelukheidsstaat op deze fijne locaties is het feit dat ik ze deel met mensen waarmee ik een liefdevolle relatie heb. Ik kan onvoorwaardelijk en extreem veel liefde geven maar op de momenten dat ik het terugkrijg wordt mijn hart warm en mijn hoofd rustig.

De plekken die ik omschrijf maken mij ook rustig en zetten mij in een kalme, serene toestand van zijn. De liefde die ik heb voor de bergen, het water en de natuur is zo groot dat dat ik daar zonder moeite helemaal kan zijn wie ik ben en waar al mijn belemmerende patronen en overtuigingen op een oorverdovend stil pitje komen te staan. Nondedju wat een chill gevoel is dat. Dát gevoel zou ik dus omschrijven als ‘thuis’.

Een kwadraterende optelsom

Resumerend kan ik voor mezelf zeggen dat mijn gevoel van thuis dus niet vast ligt in een huis van steen of hout, maar aanwezig is bij mensen waarbij ik compleet mezelf kan en mag zijn, van wie ik onvoorwaardelijke liefde ontvang en geef en waarbij ik kwetsbaar mag zijn. De toevoeging van een natuur locatie in de vorm van bos, bergen of water kwadrateert de boel en dooft alle hinderlijke factoren die normaal luid aanwezig zijn.

Laatst kwam ik onderstaande zin tegen in een blog, en ik vond hem mooi:

“Maybe home is nothing but two arms holding you tight when you’re at your worst.”

Voel jij je ergens echt thuis? Wat heb jij nodig om jouw thuisgevoel te creëren?
Ik ga in ieder geval sparen voor een hutje in de bergen en een strandhuisje aan zee.

Liefs,
Elise