The Musical Momentum Expander

29 mrt 2019

Hoi!

Ik heb besloten dat ik het bij cryptische titels ga houden vanaf nu. Geeft me een soort van Big Bang Theory aflevering gevoel.
Waar ik vandaag over wil schrijven heeft ook alles te maken met gevoel. (Wellicht met iets minder Big Bang Theory Ner-gehalte maar ik ga mijn best doen.)

Ik heb namelijk wederom een code gecracked de afgelopen maanden.
Een code die ik niet eens aan het onderzoeken was, maar die ik per ongeluk heb opgelost.
En ik ervaarde die dag zowaar een echte
epiphany.

Grijze Wolken

Het was een doodgewone ochtend in maart. Nouja, hij begon eigenlijk een beetje somberder dan normaal. Ik had slecht geslapen, had een nare nachtmerrie gehad en het gevoel van de nachtmerrie was overduidelijk meegekomen naar de wakkere wereld. Ook had ik niet zoveel zin in die dag want er stond een lange werkdag op het menu met veel minder-leuk-werk-dingen. Kortom, een grijze wolk zat er in mijn hoofd die ochtend.

Normaliter kan zo’n grijze wolk in de ochtend best wel mijn humeur bepalen voor de rest van de dag. Ik vind het soms lastig om uit die wolk te stappen en alle negatieve emoties niet meer te voelen of te laten bij de situatie waarin ze zijn ontstaan. Ik zeul ze mee naar mijn werk en naar mijn huis. Dat kan ik vrij goed verbergen voor de meeste mensen, maar ik heb er zelf nog steeds last van.

Resonerende Muziek

Die avond op die desbetreffende gewone dag in maart had ik een etentje met een vriendin gepland. Mijn grijze wolk zei tegen mij dat ik maar beter kon afzeggen, omdat ik zo toch niet gezellig was. Het liefst wilde ik naar harde rock muziek luisteren met teksten die mijn gevoel op dat moment goed verwoorden. Nouja, de meeste van die teksten gaven eigenlijk de kwadrant versie van mijn slechte gevoel weer en zorgen er vaker voor dat ik me nog slechter ga voelen. Ik kan namelijk zo opgaan in de muziek, in de tekst en het gevoel tussen de regels door dat ik ze eigen maak. Het is fijn om naar muziek te luisteren die bij je humeur past, maar om mijn grijze wolk nou elke keer grijzer te maken door die heerlijke rock liedjes van me… Maar goed, dat had ik tot die dag ook niet door.

En toen kwam de epiphany.

 

Muziek kan dienen als een gevoelverdubbelaar.

 

Als ik wat minder happy ben, en ik luister niet-zo-happy muziek, voel ik me daarna nog een stuk minder happy, realiseerde ik mij die ochtend. En hoewel ik het fijn vind om in mijn grijze gevoelens erkend te worden, wilde ik de proef op de som nemen en het tegenovergestelde proberen. En dus zette ik in plaats van donkere rock, een vrolijk upbeat nummer op. Met full volume happiness in mijn oren stond ik met mijn ogen dicht in de zon die door mijn raam naar binnen kwam.

Verrek, ik voelde mijn grijsheid lichter worden.

Emo-weg
Alle associaties die ik met dat blije nummer had kwamen instant naar boven en de emoties van leuke herinneringen duwde de wolkjes weg in mijn hoofd. Ik begon zelfs mee te deinen op de beat.
Het moet niet gekker meer worden. Ik was toch even lekker in mijn emo mood? Nou, die was dus mooi verdwenen. En ik had uiteindelijk een fantastisch leuke avond met mijn vriendin.

Vanaf die dag ging ik mijn theorie testen. Elke keer als ik een grijs wolkje boven mijn hoofd had of me wat somberder voelde, probeerde ik bewust te kiezen om een fijn/vrolijk liedje te luisteren. Ik vond het soms echt wel lastig omdat ik zoveel behoefte had aan de troost van mijn emo muziek. Maar elke keer werkte het. Elke keer werd mijn wolkje minder grijs. Het tegenovergestelde heb ik ook geprobeerd. Toen ik mega happy en vol energie zat, zette ik mijn nu-even-niet playlist aan op Spotify, die totaal niet overeen kwam met mijn stemming. And guess what! Ik voelde me daarna gelijk een stukje minder vrolijk.

The power of music is real.

To conclude my findings, music can amplify happiness or sadness, but it can also remove happiness or sadness:

Blije mood + blij liedje = blij in het kwadraat
Blije mood + sad liedje = minder blij
Sad mood + blij liedje = blijer
Sad mood + sad liedje = sad in het kwadraat

Nu wil ik jou uitdagen om mijn theorie te testen bij jezelf. Want serieus, dit is echt wel een golden trick. Zolang je maar bewust kiest voor dat blije liedje als je je een beetje somber voelt, dan heb je gewoon invloed op je gevoel! En is dat nou net niet waar we allemaal grip op proberen te krijgen?

I dare you.

 

P.s. heb je blije liedjes nodig? Meld je even aan voor mijn Spotify-updates op de homepage van Leven2, dan stuur ik je elk kwartaal een lijstje met mijn essential 5 tracks (en ik beloof dat er blije liedjes tussen zitten).

Liefs,
Elise