The Rose-Coloured Glasses

13 feb 2020

Hoi lieve lezers!

2020 zit gewoon nú al bomvol lessen, groeien en inzichten voor mij, en het is pas halverwege februari. Zo ben ik heel actief en bewust aan de slag gegaan met mijn lesje loslaten (waar ik het over had in mijn vorige blogpost) en begin ik me steeds bewuster te worden van mijn krachten en verlangens als het gaat om werk waardoor er veel gebeurt. Interesting stuff.

Maar wat ik vandaag met je wil delen is een kleine epiphany die ik gister tijdens een rondje lopen in het bos had.

Onze levens-kaders

Mede door een heel inspirerend filmpje die ik deze week zag over dat de dingen die we denken als we wakker worden bepalend zijn voor je gevoelens en je gemoedstoestand voor de rest van de dag en over hoe we stiekem erg veel in het verleden blijven hangen (check dit filmpje hier), ben ik gaan nadenken en bracht een rondje buiten in het bos mij nieuwe belangrijke inzichten. (*adem in, want dat was een lange zin*)

Laat me beginnen met het uitleggen dat we allemaal door onze eigen kaders naar de wereld kijken. Deze kaders zijn opgebouwd uit een collectie van o.a. jouw persoonlijke overtuigingen, angsten, levensgebeurtenissen, geloof, emoties en verlangens.
Al deze dingen bepalen hoe jij de wereld ziet, wat jij oppikt uit conversaties, hoe jij in de spiegel kijkt, en… Nouja eigenlijk hoe je alles in het leven ervaart.

You paint your own picture

Zie het alsof het leven een kleurplaat is en jij kleurt jouw leven in met de kleuren die je zelf kiest. Jouw kaders. Alleen gebeurt dit proces bij de meeste van ons heel onbewust. Een deel van de kleuren worden gemend door de dingen die we meemaken in ons leven en de manier waarop we opgroeien. Het andere deel wordt gecreëerd in ons ego, met al onze angsten, overtuigingen, herinneringen en behoeften.

Het is hierdoor vaak zo dat de meeste van ons de kleurplaat met donkere kleurtjes inkleuren. Bijvoorbeeld: als je onzeker bent over jezelf en je heel erg bevestiging van je omgeving nodig hebt dan zal jij voornamelijk deze onzekerheid manifesteren door er op te focussen. In conversaties zoek jij onbewust naar een bevestiging van je eigen overtuiging dat je niet leuk, mooi of goed genoeg bent. In alles wat je doet zul jij deze bevestiging vinden, bijvoorbeeld door jezelf te vergelijken met mensen uit een magazine of reclame die jij mooier vindt, of als er bijvoorbeeld een lange stilte op WhatsApp is met je vriendin ga je twijfelen of ze nog wel zin heeft om je te zien. Je staart naar je spiegelbeeld met zelfhatende gedachtes en ziet vooral wat er allemaal niet klopt of goed is.

Deze bril kleurt jouw leven in met een donkere filter. Je bent dus verantwoordelijk voor het in stand houden van je eigen belemmerende overtuigingen en angsten.

Volg je me nog een beetje? Fijn, dan deel graag mijn inzicht in het bos met je.

Mijn epiphany

Stel dat je een lade vol met brillen hebt in je nachtkastje. Stel dat je elke ochtend wakker wordt en je je lade opent en een bril uitkiest om te dragen die dag. Stel dat die bril bepaalt hoe jij naar je leven kijkt, wat je ziet en daarmee dus ook wat je gaat denken, ervaren en voelen.

Wat nou als we eens wakker worden, en we kiezen bewust de bril uit waardoor we de wereld willen gaan zien die dag. Dat we een bril kiezen die de wereld ziet vanuit een perspectief vol zelfliefde in plaats van zelfhaat. Een bril die vertrouwen ziet en voelt in je relaties of je werk in plaats van een bril vol wantrouwen en angst. Een bril die focust op lichte, positieve dingen in plaats van het negatieve. Wat nou als we de kleur van onze bril zelf mogen bepalen?

In het bos werd ik me bewust van het feit dat ik de laatste tijd nogal onzeker naar mijn relatie keek. Mijn verlatingsangst en mijn overtuiging dat hij misschien ook weg bij mij zal gaan plus mijn onzekerheid of ik goed genoeg was bepaalde hoe ik naar onze relatie en naar hem keek. Ik realiseerde me dat ik mijn onzekerheid en angst zelf in stand hield door dingen te lezen tussen de regels die hij misschien zou bedoelen, door puur te letten op tekenen dat hij mij misschien wel zat zou zijn, door me voornamelijk te focussen op het vinden van de bevestiging van mijn eigen overtuiging. En ik vond mijn bevestiging elke keer, zonder dat hij daarvoor iets hoefde te doen. “Zie je nou wel”, de zin die mijn ego ZO ontzettend graag wilt zeggen.

De roze bril

Zo kleurde ik mijn eigen relatie in een donkere kleur grijs. En dan niet die van de 50 tinten. Ik praatte mijn onzekerheid mezelf aan, ik hield mijn eigen waarheid in stand. “Potsie,” dacht ik in dat bos. Dat wil ik niet meer. Want als ik wakker word en ik mag bewust kiezen door welke bril ik mijn relatie zie, dan kies ik namelijk voor een roze gekleurde bril. Een bril die naar de relatie kijkt vanuit vertrouwen, vanuit onvoorwaardelijke liefde die ik durf te geven en te ontvangen, zonder angsten of twijfels.

Zo bedacht ik allemaal verschillende kleuren brillen. Een roze bril voor vertrouwen in mijn relatie zonder twijfels en verlatingsangsten, een groene bril die de wereld ziet vol zelfliefde zonder zelfkritiek en negatieve overtuigingen, en brillen die andere levens thema’s vanuit een positieve blik bekijken. Ik begon een experiment met mezelf door elke ochtend bewust mijn roze bril op te zetten en te testen wat dit zou doen met mij en mijn relatie.

It was life changing.

Ik heb mijn persoonlijke experiment nog niet afgerond maar vanaf het moment dat ik ervoor kies om mijn roze bril op te zetten kijk ik zo ontzettend anders naar mijn relatie en mijn vriend. Ik voel geen twijfels meer en hoor zijn woorden niet meer vanuit mijn eigen angsten en negatieve overtuigingen. Ik voel voornamelijk een stroom van onvoorwaardelijke liefde en het nieuwe vertrouwen wat ik opeens voel geeft onwijs veel innerlijke rust. Alsof mijn ego niet meer als een malle z’n best doet om dingen op te vatten vanuit de “zie je nou wel” blik en geen tekenen van “ik ben niet goed genoeg” meer hoeft te verzinnen. Echt mega chill.

Choose your glasses

Je hoeft niet naar een opticien voor een voorschrift voor deze brillen. Je ogen mogen gerust in perfecte staat zijn. Maar visualiseer je die lade vol met gekleurde brillen. s Ochtends als je wakker wordt mag jij kiezen welke kleur bril je opzet. Is het de bril van zelfhaat? Of is het de bril met zelfliefde? Is het de bril van vertrouwen of de bril met angsten en scepticisme. Is het de bril van positiviteit of zet je de bril op die al het negatieve ziet? Jij mag kiezen.

Er zijn zoveel waarheden, zoveel perspectieven. Jouw kaders bepalen hoe jij door het leven gaat. Probeer eens een andere bril, al is het voor 1 dag. Misschien wordt jouw wereld dan een stukje mooier en vind jij jezelf een stukje leuker. 🙂

Als je met me mee experimenteert ben ik super benieuwd naar jouw uitkomsten! Stuur me een mailtje naar elise@leveninhetkwadraat.nl of laat een berichtje hieronder achter als je wat wilt delen met mij. Vind ik leuk!

Liefs,
Elise