Zelfliefde: The Root of the Answer

07 nov 2019

Hoi lieve mensen!

Het is ineens koud, nat, vroeg donker en de kerstverlichting staat op sommige plekken al aan. Ik snap nog helemaal niets van hoe snel de tijd soms kan gaan. Enfin, dat is niet de formule waar ik het vandaag met je over wil hebben.

De oplettende lezer heeft het misschien gezien, maar mijn site is ge-update! Ik wilde mezelf beter neerzetten, mijn verhaal ophelderen en bied nu 3 verschillende 1-1 modules aan waardoor ik jou beter kan ondersteunen. Heb jij ze al gezien? #blij

Maar waar ik het met je over wil hebben heeft veel te maken met de eerste module; Zelfliefde in het Kwadraat. Want waarom moeten we datgene waar letterlijk íeder mens op deze wereld mee struggelt ook nog eens kwadrateren?! Het lijkt bijna onmogelijk als je er even over nadenkt. Het aantal mensen wat echt van zichzelf houdt (en dan niet op de arrogante, egocentrische manier) is klein, en ik zet dus in op de verdubbeling van die zo-weinig-bestaande liefde.

Okay, laten we het eerst even hebben over de term en definitie van zelfliefde. Want die is misschien voor iedereen net iets anders. Zelfliefde betekent niet dat je jezelf boven andere mensen verheft. Het betekent niet dat je neerkijkt op anderen of dat je jezelf zo geweldig vindt.

Wat is zelfliefde?

Zelfliefde heeft duizenden verschillende definities maar in het Van Dale Woordenboek wordt hij niet genoemd (schandalig). Dus heb ik verschillende definities gecombineerd en mijn eigen betekenis gevormd. Voor mij draait zelfliefde namelijk om 3 dingen:

1- Zelfliefde gaat over zelfacceptatie; het kunnen accepteren van je tekortkomingen.
2- Zelfliefde gaat over liefdevol zijn; van jezelf kunnen houden en vanuit liefde naar jezelf kunnen kijken.
3- Zelfliefde gaat over zelfzorg; het goed kunnen zorgen voor je lichaam en je geest.

Zelfliefde is voor mij de optelsom van deze 3 componenten. Je imperfecties kunnen omarmen, je kritische stemmetje naar een gezond volume kunnen brengen, je grenzen kunnen bewaken en het lief kunnen zijn voor je lichaam.

Klinkt allemaal mooi en wellicht ook wel een ver-van-je-bedschow, maar waarom is het zo belangrijk? I’ll explain.
Een gebrek aan zelfliefde belemmert je in het behalen van je doelen, in je geluk en in je relaties. Eigenlijk belemmert een gebrek aan zelfliefde je op elk vlak van je leven zonder dat je er soms erg in hebt. #silentvirus

De schaduwkant

Te weinig zelfliefde zorgt voor afhankelijkheid, een ander moet jouw zelfliefde gaan invullen. Te weinig zelfliefde zorgt voor negatieve filters van de wereld en het leven. Je ziet de dingen in het leven somberder dan dat ze zijn. Als jij jezelf niet goed genoeg vindt, niet je imperfecties kan omarmen zoals ze zijn en niet liefdevol voor jezelf kan zorgen dan zit je in een donkere plek. Ik noem die plek de schaduwkant van het leven. Iedereen kent die plek wel, maar je moet er niet te lang in blijven zitten. Het leven is namelijk ook leuk, licht en liefdevol. (L³)

Iedereen kent angsten en iedereen heeft een kritisch monstertje op z’n schouder. Licht bestaat niet zonder donker en het leven is niet altijd licht leuk en liefdevol. Maar om te leven hoe je echt wilt leven en om meer te kunnen genieten, moet je je zelfliefde kunnen kwadrateren wanneer je even in die schaduwkant zit.

Hard werken

Ik had je graag een makkelijke formule gegeven voor hoe je dat precies moet doen, maar ik vrees dat die niet bestaat. Zelfliefde is hard werken, helemaal als je hem moet verdubbelen. Het is bewust worden van je belemmerende patronen, en het is oefenen tot de macht duizend om ze te doorbreken. Het is vallen en opstaan, stapjes naar voor en een stap terug. Maar onmogelijk is het zeker niet. Je hoeft niet krampachtig naar de beste versie van jezelf te streven. Streef naar je meest authentieke zelf, inclusief al je rafeltjes. Inclusief de minder leuke emoties, die horen er gewoon bij.

Visualiseer hoe je jouw leven het liefste zou willen hebben. Visualiseer de gedachtes die je zou willen hebben over jezelf. Bedenk hoe het voelt om van jezelf te houden, ook al weet je misschien (nog) niet hoe dat is.

Stel vandaag nog doelen voor jezelf, ga bijvoorbeeld 1 dag in de week heel bewust heel goed voor jezelf zorgen. Wat heb je nodig? Wat heeft je lijf nodig? Blokkeer je kritische stemmetje wat jou naar beneden probeert te halen en slecht over jezelf wilt laten voelen. Geef hem je middelvinger. Loop een rondje door het bos, trakteer jezelf op warme chocolademelk met slagroom, voel je nergens schuldig over, en geniet van het moment. Alles is goed. Je moet helemaal niks.

En als laatste; maak een keuze. Kies ervoor om van jezelf te houden. Je bent geen slachtoffer van je gedachten en gevoel. Jij kan vandaag kiezen om anders te denken, en om je anders te voelen. You are in control of your mind. Kies voor zelfliefde. <3

Jijzelf, net als ieder ander in het hele universum, verdient jouw liefde en genegenheid.
– Boeddha

Ben jij klaar voor een bak meer zelfliefde? Klik hier als je wat extra hulp kunt gebruiken 🙂

Liefs,
Elise

P.s. Heb je dit nummer trouwens al eens gehoord? Geniale man, comedian Harrie Jekkers maakte een briljant liedje ‘Ik hou van mij’. Doe maar luisteren 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=JmtPXcsitqs

2 reacties

 1. Michiel Hopman op 8 november 2019 om 21:13

  Goedenavond Elise
  Ik heb jouw verhaal gelezen.
  Het klop helemaal wat jij allemaal vertel.
  Je moet eerst gelukkig met jezelf zijn en van jezelf houden om weer iemand anders gelukkig te maken.
  Jij schrijf allemaal mooie verhalen die mijn aangrijpen.
  En ik ga hier voor mezelf heel hard aan werken.
  Dankjewel voor jouw mooie verhaal.
  Fijn weekend.
  Gr Michiel 2. Elise op 9 november 2019 om 14:13

  Hoi Michiel!
  Dank voor je lieve reactie.
  Zelfliefde is soms echt moeilijk he? Mooi om te horen dat je hier ook mee bezig bent.
  Van jezelf houden is het allergrootste cadeautje wat je jezelf kunt geven. 🙂
  Jij ook een fijn weekend!
  Lieve groet,
  Elise